Església de Sant Esteve. Portada
(Sant Esteve de Palautordera - Vallès Oriental)

Sant Esteve de Palautordera - Església de Sant Esteve. Portada

Sant Esteve de Palautordera - Església de Sant Esteve. Portada (Foto: Albert Esteves, 2024)

Sant Esteve de Palautordera - Església de Sant Esteve

Sant Esteve de Palautordera - Església de Sant Esteve (Foto: Antoni Gallado -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1878-1914)

Sant Esteve de Palautordera - Església de Sant Esteve (Foto: Jaume Oliveras -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, abans de 1936)

Situació Plaça de l'Església
La portada de l'església de Sant Esteve d'estil gòtic tardà, construïda en la reforma del segle XVI. Té una obertura rectangular i un frontó amb arquivoltes conopials que descansen sobre nervadures. Hi ha decoració esculpida als capitells, on podem veure a sant Pere i sant Pau, rostres d'angelots i animals alats. Al guardapols hi ha relleus amb formes vegetals. Al timpà hi havia un relleu amb l'escena de la lapidació de sant Esteve, destruïda l'any 1936. Josep Morell Macias va pintar-hi un fresc el 1943 amb el tema del martiri de sant Esteve.

La llegenda ne statuas illis hoc peccatum, extreta dels Fets dels Apòstols, va dirigida a Déu i es pot traduir com no tinguis en compte els seus pecats, la qual fa referència a la lapidació de sant Esteve, patró de l'església.