Cases Viñas. Cal Metge Rius
(Moià - Moianès)

Moià - Cases Viñas (Foto: Salvador Renom, 1924)

Moià - Cal Metge Rius (Foto: Salvador Renom, 1932)

Moià - Cases Viñas. Foto antiga

Situació Carrer Richard Wagner, 5
Edifici d’estil noucentista situat en el número 5 del carrer Richard Wagner, originàriament anomenat carrer Segaró, i que forma part del conjunt patrimonial modernista-noucentista de tres cases que van pertànyer al Tenor Francesc Viñas, reconegut cantant d’òpera i fundador de la "Lliga per a la Defensa de l’Arbre Fruiter", pionera associació ambientalista del país. La va fer construir el Tenor entre els anys 1920-1924, però se’n desconeix els/les arquitectes. És coneguda com "Cal Metge Rius" perquè hi va viure i treballar durant molts anys el metge del poble de Moià.

És un edifici a tres vents i fa mitgera per la seva façana nord amb la Casa del Mig, la casa natal del Tenor Viñas. La casa té dues plantes pis i la planta sota coberta, que donen accés al carrer Richard Wagner (oest) i una planta semisoterrada que dona accés al jardí i al carrer de les Eres (est). En aquesta planta hi trobem sostres amb volta ceràmica. Durant els anys 50 es va fer una ampliació d’aquesta última planta, un volum cobert per una gran terrassa a la qual s’hi pot accedir per la primera planta.

Cal destacar la seva teulada a dues aigües amb dues zones més elevades amb forma de torre i amb un voladís perimetral de fusta de color verd. A les tres façanes, sota les torres, hi trobem tres plats decoratius de ceràmica blava. A la façana oest trobem una rajola ceràmica on apareix el cantant d’òpera Richard Wagner i un fanal de ferro forjat molt particular. També hi ha quatre finestres amb arcs rebaixats. Totes les obertures tenen porticons de fusta d'estil venecià de color verd.

Després de molts anys d’abandonament, tota la casa ha estat rehabilitada per un particular entre els anys 2020-24, per retornar-li el seu valor patrimonial i, actualment, part de la casa és una llar compartida que acull a hostes per poder-s'hi allotjar.