Porta dels Apòstols
(Girona | Catedral - Gironès)

Girona - Catedral. Porta dels Apòstols. Mènsula

Girona - Catedral. Porta dels Apòstols. Mènsula (Foto: Albert Esteves, 2024)

Girona - Catedral. Porta dels Apòstols. Detall façana

Girona - Catedral. Porta dels Apòstols. Detall façana (Foto: Albert Esteves, 2024)

Girona - Catedral. Porta dels Apòstols (Foto: Anònima -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1895-1916)

Girona - Catedral. Porta dels Apòstols (Foto: Juli Vintró -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1895-1911)

Girona - Catedral. Porta dels Apòstols (Foto: Arnau Izard -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1918)

Girona - Catedral. Porta dels Apòstols. Postal antiga

AutorPere Sacoma, Guillem Bofill
Situació Plaça dels Apòstols
Durant molts de temps va ser la principal porta d'accés a la catedral. Està situada a la façana de migdia i el seu aspecte actual és una barreja de la porta original gòtica, que va restar inacabada, i les arquivoltes, realitzades entre 1969 i 1975. Es dona la circumstància que va ser la darrera portada gòtica iniciada a Catalunya i la darrera portada neogòtica del segle XX.

Va ser iniciada cap a l'any 1370 pel mestre d'obres Pere Sacoma amb l'ajut de Guillem Bofill i estava protegida per un porxo. Està formada per tres nivells, un banc continu a la part baixa i dos pisos esculpits, un primer registre d'arcs ogivals com els habituals als finestrals de l'època, i un segon pis amb fornícules destinades a allotjar els dotze apòstols. Estan ornamentades amb mènsules esculpides on podem veure animals fantàstics, àngels músics, figures de sants i de cavallers, entre d'altres. Aquesta part de l'obra estava acabada el 1382, però va quedar aturada amb el canvi de pla en la construcció de la nau. Les estàtues dels apòstols, encarregades a Antoni Claperòs, no es van enllestir fins al segle següent, l'any 1460. L'esclat de la guerra civil catalana del segle XV, iniciada poc després, va deixar l'obra inacabada.

I una altra guerra civil, la de 1936-39, va causar la desaparició de deu de les dotze imatges dels apòstols. Només se'n van salvar dues, les de sant Andreu i sant Judes Tadeu, traslladats a l'interior de la catedral (ara es poden veure a l'entrada del Tresor) i convertits en sant Pere i sant Pau. Als anys 50 del segle XX, el bisbe Josep Cartañà va impulsar l'acabament de l'obra, que va comptar amb diverses i enfrontades propostes. Finalment, es va triar el projecte de l'arquitecte Joaquim de Ros, que no es va enllestir fins a l'any 1975. L'obra nova, que donava continuïtat a l'antiga mitjançant arquivoltes nervades ogivals, va suposar l'eliminació del porxo.