Façana principal
(Girona | Catedral - Gironès)

Girona - Catedral. Façana principal, de nit

Girona - Catedral. Façana principal, de nit (Foto: Albert Esteves, 2024)

Girona - Catedral. Façana principal. Postal antiga

Girona - Primera traça de la façana, atribuïda a Miquel Llavina

Girona - Primera traça de la façana, atribuïda a Miquel Llavina (Foto: F. Miralpeix- Arxiu Capitular)

Girona - Catedral. Escultura de la Fe (1703)

Girona - Catedral. Escultura de la Fe (1703) (Foto: Albert Esteves, 2024)

Girona - Catedral. Escultura de la Caritat. Pere Costa,1733

Girona - Catedral. Escultura de la Caritat. Pere Costa,1733 (Foto: Albert Esteves, 2024)

Girona - Catedral. Escultura de l'Esperança. Lluís Bonifaç, 1733

Girona - Catedral. Escultura de l'Esperança. Lluís Bonifaç, 1733 (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorMiquel Llavina, Josep de la Concepció / Pere Costa. Lluís Bonifaç Sastre (escult.)
Situació Plaça de la Catedral
La façana principal de la catedral, construïda amb pedra local, es va iniciar l'any 1606, poc després d'haver-se enllestit la nau gòtica, però la seva construcció es va allargar més d'un segle i es va anar executant per trams. El projecte o traça va ser fet per Miquel Llavina, que va la va concebre com si es tractés d'un gran retaule. Aquest primer esquema va ser modificat després, sense variar-ne l'essència, per fra Josep de la Concepció.

El primer cos va ser bastit entre 1606 i 1686, amb una llarga aturada a causa de la guerra dels Segadors (1640-1652). Entre els anys 1690 i 1694 es va construir la grandiosa escalinata, una mica més curta que l’actual, executada pel mestre Pere Cases.

El segon cos i el tercer van ser alçats entre 1691 i 1708, sota la direcció de Bartomeu Soriano. Entremig, els monjos van decidir que calia afegir-hi els dos balcons que hi ha a banda i banda del retaule. D'aquesta època és l'escultura de la Fe, d'autor anònim.

Després d'un nou recés a causa d'una altra guerra, la de Successió, les obres es reprenen l'any 1720 amb la construcció del quart cos, amb la rosassa, envoltada d'una garlanda no prevista en els plànols, i les escultures de la Caritat i de l'Esperança, fetes pels escultors Pere Costa i Lluís Bonifàs Sastre.

El 1733, data que podem veure inscrita damunt de la rosassa, es donen per acabades les obres, a manca només de les escultures que havien d'omplir les fornícules. Haurien de passar més de dos segles perquè aquestes fossin executades, als anys 60 del segle XX.