Sepulcre d'Elionor de Cabrera
(Girona | Catedral - Gironès)

Girona - Claustre de la catedral. Sepulcre d'Elionor de Cabrera

Girona - Claustre de la catedral. Sepulcre d'Elionor de Cabrera (Foto: Albert Esteves, 2024)

Situació Claustre de la catedral
Elionor de Cabrera, nascuda Leonor Yáñez de Aguilar, era filla de Gonzalo Yáñez, senyor d'Aguilar de la Frontera i de Berenguera Folc de Cardona. Cap a 1290 es va casar amb el vescomte Bernat I de Cabrera. L'any 1333 va redactar testament i va establir la seva sepultura a la capella que havia fet construir al claustre de la catedral de Girona, dedicada a sant Rafael. Va morir cap a l'any 1337 i poc després es devia construir la caixa sepulcral, un sarcòfag decorat amb arcuacions ogivals lobulades damunt del qual hi ha l'estàtua jacent de la comtessa, un treball escultòric de gran qualitat i delicadesa. Als seus peus s'hi veuen dos patges recolzats sobre els lloms de dos gossos. A les arcuacions hi ha les siluetes del que devien ser escultures de ploramorts.