Plaça de la Independència
(Girona | Mercadal - Gironès)

Girona - Campanar de Sant Feliu des de la plaça de la Independència (Foto: Albert Esteves, 2024)

Girona - Plaça de la Independència. Postal antiga

AutorMartí Sureda Deulovol
Situació Plaça de la Independència
InterèsEspecial interès Interessant
Gran plaça porxada construïda al solar que ocupava l'antic convent de Sant Agustí, dedicada als herois de la Guerra del Francès. Va ser projectada l'any 1855 per l'arquitecte Martí Sureda i Deulovol (L'Escala, 1822 - 1890) i les obres es van iniciar l'any següent. És un model neoclàssic de plaça totalment porticada, amb un model unitari d'edificis, de planta baixa, tres pisos i golfes. Inicialment, només es van arribar a construir les dues façanes laterals i no va ser fins a finals del segle XX que es van construir els dos extrems, seguint el model previst. Centra la plaça el Monument als Defensors de Girona, obra de l'any 1894.

El convent de Sant Agustí va ser construït l'any 1608 i es va mantenir actiu fins a l'ocupació francesa. Després, la part que es mantenia dempeus es va adaptar com a caserna de cavalleria. La plaça, que ocupa els seus terrenys, es va denominar durant molt de temps "plaça de Sant Agustí". Però també se la coneixia popularment com la "plaça dels cinemes" perquè era aquí on es trobaven la majoria dels cinemes de la ciutat.