Monument als Defensors de Girona, 1808-1809
(Girona | Mercadal - Gironès)

Girona - Monument als Defensors de Girona, 1808-1809 (Foto: Albert Esteves, 2024)

Girona - Monument als Defensors de Girona. Postal antiga

AutorAntoni Parera Saurina
Situació Plaça de la Independència
Monument que presideix la plaça de la Independència, dedicat als herois que van defensar Girona durant la guerra del Francès, els anys 1808-1809. Va ser inaugurat l'any 1894 pel capità general de Catalunya, Valerià Weyler. Suposadament, representa al general Álvarez de Castro, cap dels defensors gironins, en actitud de fer avançar la tropa cap a l'enemic, al costat d'un paisà armat amb un trabuc, passant per damunt d'un soldat caigut. Tanmateix, aquest monument va ser modelat durant l'estada a Roma del seu autor, Antoni Parera, becat per l'ajuntament de Saragossa i, per tant, estava dedicat als herois del setge de Saragossa, comandats pel general Palafox. Parera va presentar l'obra a l'Exposició Nacional de Belles Arts i va guanyar el segon premi. Segons sembla, l'ajuntament de Saragossa no va voler l'obra i aquesta va ser adquirida per l'industrial Ferran Puig, senador per Girona, que en va fer donació a la ciutat.

Antoni Parera i Saurina (Barcelona, 1868- 1946) va arribar a ser un important escultor modernista amb obres molt destacades tant a Barcelona (Els grups Girona i Dona amb àngel, a la plaça Catalunya) com a Madrid (monument a Alfons XII).