Retaule dels Sants Doctors
(Girona | Catedral - Gironès)

Girona - Catedral. Retaule dels Sants Doctors

Girona - Catedral. Retaule dels Sants Doctors (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorJoan Merla
Situació Interior de la catedral. Capella dels Sants Doctors
Retaule dedicat als Sants Doctors de l'Església, construït per l'escultor barceloní Joan Merla, entre 1597 i 1607 i posteriorment pintat i daurat pel pintor Pere Martínez. Va ser promogut pel canonge Miquel d'Agullana, mort abans de començar l'obra, l'any 1597, això va fer que s'encarregués del seguiment el seu germà Joan, també canonge. De tipologia clàssica, té una estructura piramidal de quatre pisos, a més del sòcol. El pis superior o àtic l'ocupa una imatge de sant Miquel i té al capdamunt un clavari. El primer registre és ocupat per les figures dels quatre evangelistes, amb la fornícula central buida, abans ocupada per una imatge de la Verge. A la resta de fornícules veiem imatges dels Sants Doctors: Sant Tomàs d'Aquino, Sant Jeroni, Sant Agustí d'Hipona, Sant Ambròs de Milà i Sant Bonaventura al primer cos i. al tercer registre, al centre, la figura del papa Sant Gregori Magne, flanquejat per Sant Atanasi, Sant Basili, Sant Joan Crisòstom i Sant Gregori Naciancè.

El retaule està situat a la capella homònima, construïda entre 1452 i 1528.