Sepulcre de Bernat de Pau
(Girona | Catedral - Gironès)

Girona - Catedral. Sepulcre de Bernat de Pau. Detall

Girona - Catedral. Sepulcre de Bernat de Pau. Escultures

Girona - Catedral. Sepulcre de Bernat de Pau. Escultures (Foto: Albert Esteves, 2024)

Situació Interior de la catedral. Capella de Sant Honorat
Monument mortuori dedicat a Bernat de Pau, bisbe de Girona entre 1426 i 1457. Aquesta magnífica obra funerària és considerada com una de les més importants del gòtic català. Està situada en un mur lateral de la capella de Sant Honorat, obrada en alabastre per mestres desconeguts, entre els anys 1467 i 1460. Segons els estudiosos hi van participar almenys tres tallers diferents, probablement procedents del nord d'Europa, impulsors del denominat estil gòtic hispanoflamenc.

El conjunt monumental consta de quatre nivells, tots ells incrustats al mur sota un gran arc conopial amb traceria de cercles que inclouen imatges de Crist i dels àngels. El nivell més baix està centrat per uns acòlits sostenint un llibre obert, amb l'epitafi, flanquejats per parelles d'àngels que sostenen l'escut del bisbe. El segon nivell està format per un conjunt d'imatges on apareix el difunt envoltat de personatges que podrien ser sants. Al tercer nivell hi ha l'estàtua jacent del bisbe, vestit amb els hàbits i símbols episcopals. I finalment, cinc figures que componen el seguici mortuori i un relleu amb dos àngels enlairant l'ànima del difunt cap al Cel. Algunes de les figures s'exhibeixen al Tresor capitular.

Tot el conjunt denota un tractament realista i molt minuciós en la representació detallada de les figures. És remarcable el naturalisme dels rostres, especialment el del bisbe, i l'execució dels drapejats i ornaments.