Retaule de la Immaculada
(Girona | Catedral - Gironès)

Girona - Catedral. Retaule de la Immaculada

Girona - Catedral. Retaule de la Immaculada (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorPau Costa
Situació Interior de la catedral. Capella de la Immaculada
Retaule executat per Pau Costa entre els anys 1710 i 1719, encarregat pel canonge Cristòfol Rich. Per aquest motiu hi ha, al cos superior, la imatge de sant Cristòfol. Consta de tres carrers i dos cossos més àtic, bancal i sòcol. Al primer cos hi ha la imatge de la Immaculada flanquejada per les de sant Ramon de Penyafort i sant Feliu de Girona. La Verge està envoltada d'àngels i coronada amb 12 estrelles que poden simbolitzar els 12 apòstols o les 12 tribus d'Israel. Es recolza sobre la lluna i el globus terraqüi. Al bancal hi ha la figura de sant Francesc Xavier, moribund dins d'una cova a Shangchuan. A banda i banda, l'emblema de la Puríssima.

Pau Costa (Vic, 1663-72 - Cadaqués, 1727) és l'escultor català mes rellevant del barroc, amb obres tan rellevants com els retaules majors de Santa Maria d'Arenys de Mar o de Santa Maria de Cadaqués. Dissortadament, la major part de la seva nombrosa producció de retaules s'ha perdut.