Retaule de l'Anunciació
(Girona | Catedral - Gironès)

Girona - Catedral. Retaule de l'Anunciació

Girona - Catedral. Retaule de l'Anunciació (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorPau Costa
Situació Interior de la catedral. Capella de l'Anunciació
Retaule de fusta daurada i policromada executat per Pau Costa entre 1715 i 1725, promogut pel canonge Jaume Codolar. Per això podem veure al cos superior la figura de sant Jaume a cavall. Al cos central hi ha l'escena de l'Anunciació, amb l'arcàngel sant Gabriel anunciant la bona nova i Maria davant d'un faristol amb un llibre. Al seu damunt, veiem la figura de Déu Pare i l'Esperit Sant. L'escena està flanquejada per les imatges de sant Bonaventura i sant Francesc de Paula. Al bancal hi ha l'escena del Naixement i, a banda i banda, l'escut de la família Codolar. Al cos superior, la figura de sant Jaume està envoltada de les tres virtuts teologals, Fe, Esperança i Caritat.

Pau Costa (Vic, 1663-72 - Cadaqués, 1727) és l'escultor català més rellevant del barroc, amb obres tan rellevants com els retaules majors de Santa Maria d'Arenys de Mar o de Santa Maria de Cadaqués. Dissortadament, la major part de la seva nombrosa producció de retaules s'ha perdut.