Casa de la Moneda
(Girona | Mercadal - Gironès)

Girona - Casa de la Moneda

Girona - Casa de la Moneda (Foto: Albert Esteves, 2024)

Girona - Casa de la Moneda. Fotografia antiga

Situació Plaça Mercadal
A la plaça del Mercadal, un petit espai que s'obre al carrer de Santa Clara, destaca una estreta façana enquibida entre dos edificis moderns, que és considerada la més antiga del barri. És una façana feta amb carreus de pedra ben tallada, que conserva dues finestres conopials. Una d'elles, la més treballada, presenta guardapols motllurat, traceria gòtica calada i les impostes esculpides amb formes d'animals. La que té al seu damunt no apareix a les fotografies antigues i devia ser incorporada en la reforma que es va fer de la casa i que va suposar l'addició d'un pis més.

La plaça del Mercadal té un origen molt antic. Està documentada des de l'any 1293. En aquesta plaça hi havia el forn de pa, propietat de la Sagristia Major de la seu gironina. Aquesta casa, dels segles XV-XVI, va funcionar com a casa de moneda per un privilegi del rei Ferran II, atorgat el 1481, que va donar a Girona la potestat d'emetre moneda local gravant-hi les armes de la ciutat.