Torre de les Aigües (Museu del Cinema)
(Girona | Mercadal - Gironès)

Girona - Museu del Cinema

Girona - Museu del Cinema (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorJosep M. Artau Fàbregas
Situació Séquia, 1 / Perill, 5
La torre d'aigües va ser construïda l'any 1899 per distribuir l'aigua d'una deu d'Aiguaviva del Gironès i d'uns pous que es varen obrir allà mateix. És una torre de planta quadrada amb teulada a 8 vessants. No tenia com a funció fer de dipòsit en alçada sinó que formava part de l'estructura d'un vas d'expansió que evitava la sobrepressió i descomprimia la xarxa. Tanmateix, l'invent de les vàlvules de retenció del retorn la va convertir ràpidament en obsoleta.

La torre està integrada dins de l'edifici que actualment acull el Museu del Cinema - Col·lecció Tomàs Mallol. És un museu dedicat al món de cinema i a la seva història, creat a partir de la col·lecció d'objectes cinematogràfics de Tomàs Mallol, adquirida per l'ajuntament l'any 1994, que consta de més de 12.000 peces entre aparells, accessoris, fotografies, gravats, cartells, llibres i films.