Retaule dels Quatre Sants Màrtirs
(Girona | Catedral - Gironès)

Girona - Catedral. Retaule dels Quatre Sants Màrtirs

Girona - Catedral. Retaule dels Quatre Sants Màrtirs (Foto: Albert Esteves, 2024)

Situació Interior de la catedral. Capella dels Quatre Sants Màrtirs
Retaule tallat en fusta daurada i policromada, entre 1679 i 1692, per un artista desconegut. En va ser el donant el canonge Josep Çanou. Tot i que l'estructura és renaixentista, les columnes salomòniques, les volutes i els relleus ornamentals són els habituals en els retaules barrocs. Al cos principal hi ha tres pintures amb les imatges dels Quatre Sants Màrtirs de Girona: a la taula central, sant Germà i sant Just, a l'esquerra hi ha representat sant Paulí, i a la dreta, sant Sici.

Segons la tradició els quatre sants eren germans, nascuts al municipi de la Pera i tots ells picapedrers. Van ser martiritzats a la ciutat de Girona durant la persecució de Dioclecià. Són venerats com a patrons dels escultors.