Sepulcre de Guillem de Montgrí
(Girona | Catedral - Gironès)

Girona - Catedral. Sepulcre de Guillem de Montgrí

Girona - Catedral. Sepulcre de Guillem de Montgrí (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorMestre Bartomeu (atrib,)
Situació Interior de la catedral. Capella de l'Esperança
Obra del segle XIV, atribuïda al mestre Bartomeu. Presenta l'escultura jacent de Guillem de Montgrí situada dins d'un nínxol obert al mur, de manera que l'escultura es pot veure frontalment. El personatge jeu recolzat sobre un coixí, vestit amb hàbits d'acòlit, i subjecta un llibre entre les mans. A la part inferior del nínxol hi ha un llarguíssim epitafi on es relacionen els seus mèrits.

Guillem de Montgrí (Torroella de Montgrí, c.1195 - 1273) va ser sagristà major de la seu gironina i arquebisbe electe de Tarragona, tot i que va renunciar al càrrec per conservar el seu senyoriu a Eivissa i Formentera, obtinguts per la seva participació en la conquesta d'aquestes illes, l'any 1235. Des de 1970, a Eivissa hi ha una rèplica d'aquest sepulcre.