Porta de Sant Miquel
(Girona | Catedral - Gironès)

Girona - Catedral. Porta de Sant Miquel

Girona - Catedral. Porta de Sant Miquel (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorGabriel Cabot
Situació Interior de la catedral. Capella de l'Esperança
D'estil gòtic tardà, va ser obrada entre els anys 1518 i 1521, quan les obres de la catedral eren dirigides pel mestre Bernat Cabot. Està presidida per una imatge de l'arcàngel sant Miquel, vestit de cavaller, que originalment sostenia una espasa. Amb els peus trepitja un monstre deforme que simbolitza el dimoni.

En un dels brancals hi ha un detall que pot passar desapercebut. Es tracta de la figura d'un falcó. S'ha relacionat amb la llegenda sobre la mort del comte Ramon Berenguer II, Cap d'Estopes. Quan va ser assassinat, en el decurs d'una cacera, el seu falcó va seguir incansable la comitiva fúnebre fins que va morir exhaust, un cop arribat a la catedral.