Presbiteri. Baldaquí i retaule major
(Girona | Catedral - Gironès)

Girona - Catedral. Retaule del presbiteri

Girona - Catedral. Retaule del presbiteri (Foto: Reinhold Möller, 2010)

AutorMestre Bartomeu (atrib,) / Pere Roca / Pere Berneç
Situació Interior de la catedral
Al presbiteri podem trobar dues de les peces artístiques més interessants de la catedral: el baldaquí i el retaule major, ambdues del segle XIV.

El baldaquí va ser promogut per l'ardiaca Arnau Soler de Besalú, mort el 1326. Està fet tot ell de plata. Originalment, presentava elements daurats realitzats amb la tècnica del daurat al mercuri (aliatge d'or i mercuri). Al segle XV, el cavaller Gispert de Campllong va fer donació de les quatre columnetes que el sostenen i hi va fer incorporar, en esmalt, el seu escut d’armes. La seva autoria és desconeguda, però se sol atribuir al mestre Bartomeu.

Pel que fa al retaule, està fet amb plata repujada i daurada sobre una ànima de fusta. Originalment, estava decorat amb pedreria preciosa, que ha desaparegut en bona part. Consta d'un seguit d'escenes de la vida de Crist que envolten l'escena central, on podem veure un Calvari i, al seu damunt, el Pantocràtor. Al centre del pis inferior hi ha la Mare de Déu amb el Nen, entronitzada i sota un dosser. Al damunt dels tres pisos podem veure tres agulles amb la Mare de Déu, sant Feliu i sant Narcís, patrons de Girona. Aquesta part va ser executada per Pere Roca, juntament amb el pis central. El pis superior s'atribueix al mestre Bartomeu i l'inferior és de Pere Berneç (1357-1358).