Tresor. Retaule de Santa Elena
(Girona | Catedral - Gironès)

Girona - Tresor de la catedral. Retaule de Santa Elena

Girona - Tresor de la catedral. Retaule de Santa Elena (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorPere Fernández
Situació Sala 2 del Tresor
Retaule contractat l'any 1519 que estava destinat a la girola, darrere l'altar major. Després va anar canviant de capella fins que va acabar dipositat al tresor de la Catedral. Va ser encarregat a Antoni Norri i Pere Fernández, però l'estil comú de totes les escenes fa pensar en una única autoria, la de Pere Fernández, pintor murcià que va residir a Itàlia i a Girona, mentre que Norri hauria fet el daurat.

És un retaule concebut amb un sentit unitari, amb totes les imatges pintades en la mateixa escala, tret de la taula central, on està representada santa Elena, agafada a una creu. A la grisalla lateral hi ha representat sant Narcís, en honor al canonge que va promoure el retaule, Narcís Simón. Les escenes estan relacionades amb la trobada de la Vera Creu, atribuïda a santa Elena de Constantinoble.