Edifici la Caixa
(Girona | Mercadal - Gironès)

Girona - Edifici la Caixa. Detall esgrafiats (Foto: Albert Esteves, 2024)

EstilRomanticisme
AutorBru Barnoya Xiberta / Rafael Masó (reforma)
Situació Santa Clara, 9
Edifici d'habitatges de grans dimensions projectat l'any 1846 per l'arquitecte Bru Barnoya Xiberta (Girona, 1808 - 1888), llavors arquitecte municipal. És un bloc de planta baixa i quatre pisos, de planta rectangular, encaixat en una cantonada, amb la façana principal abocada al riu Onyar.

L'any 1922 va ser reformat per Rafael Masó, quan va haver d'habilitar els baixos com a oficina de la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d'Estalvis i dispensari de l'Institut de la Dona que Treballa. Fruit d'aquella intervenció és el balcó corregut del primer pis i els esgrafiats que ornamenten la façana.