Monestir de Sant Pere de Galligants
(Girona | Galligants / Sant Feliu - Gironès)

Girona - Sant Pere de Galligants. Planta

Girona - Sant Pere de Galligants. Planta (Foto: cartell in situ)

Girona - Sant Pere de Galligants. Postal antiga

Situació Carrer Santa Llúcia, 8
Monestir situat a la riba del riu Galligants, molt a prop de l'antic nucli urbà, però extramurs del primer recinte clos, on es va formar un raval, prop de l'antic camí de França, del qual en va ser la parròquia. Cap a l'any 1365 es va integrar a la nova muralla de la ciutat i els seus absis es van sobrealçar per transformar-los en torres de defensa, igual que el campanar, que es va capçar amb merlets. Tots aquests afegits gòtics es van eliminar en la restauració, a partir dels anys 60 del segle XX.

El cenobi està documentat des de l'any 988, però l'edifici actual es va construir durant la primera meitat del segle XII. El conjunt romànic està format per l'església i el claustre, sense restes de les antigues dependències monàstiques. L'acabat exterior de l'ala del claustre que acull el museu arqueològic és neoromànic.

L'església és un edifici de tres naus amb una estructura excepcional dins del romànic català. La nau central està coberta amb volta de canó i les laterals amb voltes de quart de canó. Estan separades amb grans pilars rectangulars, llisos, amb una semicolumna adossada per la banda de la nau central. El que fa de l'església un edifici singular és la capçalera, formada per un transsepte de braços asimètrics que s'obre amb cinc absis semicirculars, el central de majors dimensions que els altres. Aquest té, interiorment, un seguit d'arcuacions de mig punt sobre semicolumnes. El braç septentrional del transsepte està cobert amb una cúpula sobre trompes, damunt la qual se situa un cimbori-campanar de torre, que arrenca amb planta quadrada i genera, al primer pis, una sala, coneguda com la Capella del Salvador, en la qual s'obren dues absidioles. Al damunt, s'alcen els dos pisos superiors del campanar, de planta octogonal, oberts amb finestres geminades a totes les cares, molt restaurat.

La façana frontal està formada per dos cossos rectangulars. El volum inferior, que abraça les tres naus, té al seu centre una portada de mig punt amb cinc arquivoltes i dues finestres de doble esqueixada obertes a les naus laterals. Al cos superior, separat per una motllura, hi ha una gran rosassa circular, amb un cercle central del qual sorgeixen, de forma radiant, vuit columnes amb capitells als extrems. A l'interior de l'església hi ha una reproducció de la rosassa que permet veure els detalls escultòrics.