Antic Hospici (Casa de Cultura)
(Girona | Mercadal - Gironès)

Girona - Antic Hospici (Casa de Cultura)

Girona - Antic Hospici (Casa de Cultura) (Foto: Albert Esteves, 2024)

Girona - Antic Hospici. Escut Colomer - Cruïlles

Girona - Antic Hospici. Escut Colomer - Cruïlles (Foto: Albert Esteves, 2024)

Girona - Antic Hospici (Casa de Cultura)- Antic Hospici. Placa commemorativa, Domènec Fita i Joaquim Masramon (1951) (Foto: Albert Esteves, 2024)

Girona - Antic Hospici. Detall interior

Girona - Antic Hospici. Detall interior (Foto: Albert Esteves, 2024)

Girona - Antic Hospici. Postal antiga

AutorVentura Rodríguez / Joaquim Masramon de Ventós (reforma)
Situació Plaça de l'Hospital
InterèsEspecial interès Interessant
Hospici construït entre els anys 1776 i 1785 segons projecte de l'arquitecte castellà Ventura Rodríguez (Ciempozuelos, Madrid, 1717 - 1785), un dels academicistes més destacats a la seva època, que va deixar altres obres importants a Catalunya, com el Col·legi de Cirurgia de Barcelona o l'Hospici d'Olot.

És un edifici de planta rectangular distribuït al voltant de dos patis interiors. Projectat dins del rigor acadèmic i l'austeritat classicista propis de l'obra de Rodríguez, es presenta exteriorment com un bloc compacte i rítmic, amb obertures rectangular nues i, com únic element sumptuari, una gran portalada barroca presidida per una fornícula, ara buida, i un escut heràldic del noble Ignasi de Colomer i Cruïlles, fundador de l'hospici, juntament amb el bisbe de Girona, Tomás de Lorenzana.

La restauració dels anys cinquanta, obra de Joaquim Masramon, va convertir l'hospici en Biblioteca i Casa de Cultura. Es van pintar els esgrafiats curvilinis, extrets de l'escut gironí, que ornamenten el cos de façana on hi ha la porta.