Església de Sant Nicolau
(Girona | Galligants / Sant Feliu - Gironès)

Girona - Església de Sant Nicolau

Girona - Església de Sant Nicolau (Foto: Albert Esteves, 2024)

Girona - Església de Sant Nicolau (Foto: Manuel Genovart -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1925)

Girona - Església de Sant Nicolau. Postal antiga

Girona - Església de Sant Nicolau. Gravat del segle XIX

Situació Carrer Santa Llúcia
Va fer funcions de parròquia del monestir de Sant Pere de Galligants, situat just al davant. Està documentada des de 1135 tot i que podria ser més antiga. És una curiosa construcció de nau única, coberta amb volta de canó, que desemboca en una singular capçalera trilobada, amb els absis sobresortits de l'espai quadrat, el qual esdevé vuitavat en alçada, per formar el cimbori. Sembla que originalment era una capella funerària de planta circular i que la nau va aparèixer posteriorment com a prolongació d'un quart absis.

L'aparell és regular, ben treballat, i l'ornamentació és de tipus llombard, amb les característiques arcuacions i lesenes. La porta original es va perdre. L'actual és de 1763.

Privatitzada amb la desamortització de 1835, va acabar fent funcions de magatzem i de serradora. Va ser adquirida per l'Ajuntament l'any 1936 i restaurada el 1942 i, de nou, el 1977. Compta amb un vitrall floral de Domènec Fita, de 1967. Actualment fa funcions de sala d'exposicions.