Església de Santa Llúcia Sacosta
(Girona | Galligants / Sant Feliu - Gironès)

Girona - Església de Santa Llúcia (Foto: Albert Esteves, 2024)

Girona - Església de Santa Llúcia (Foto: Enfo, 2014)

Girona - Església de Santa Llúcia (Foto: Enric, 2020)

Situació Carrer de Santa Llúcia
Dedicada originalment a santa Eulàlia, és una de les esglésies més antigues de Girona. Podria ser que tingués un remot antecedent en un temple romà dedicat a Venus, convertit després en església pels primers cristians. El nom de Sacosta prové del fet de trobar-se en un sector costerut, als peus de la pujada de Montjuïc. És esmentada l'any 1133 al testament del castlà de Girona, Guillem Ramon. L'any 1335 va quedar inclòs dins del nou recinte emmurallat. Va ser abandonada durant la guerra del Francès i actualment és de propietat privada.

Al segle XIV es va ampliar convertint-se en un temple de tres naus, separades amb arcs de mig punt sobre columnes cilíndriques. L'absis és rectangular. El campanar original va ser destruït per un llamp i substituït per un d'estil modernista, a finals del segle XIX.