Monument a la Constitució de 1869
(Girona | Mercadal - Gironès)

Girona - Monument a la Constitució de 1869

Girona - Monument a la Constitució de 1869 (Foto: Albert Esteves, 2024)

Situació Plaça de l'Hospital
La Constitució de 1869, democràtica i progressista, va ser fruit de la Revolució de 1868, "la Gloriosa", que suposar el destronament d'Isabel II i l'arribada d'Amadeu de Savoia. Va estar vigent fins a l'adveniment de la Primera República, l'any 1873, però va servir d'inspiració per a constitucions posteriors per la seva empara de drets democràtics.

A Girona se li va erigir un monument, en forma de columna exempta que, inicialment estava situada a la plaça de la Independència, però que després es va ubicar al costat de l'Hospital de Santa Caterina. Es tracta d'una columna toscana, que descansa sobre un pedestal prismàtic, amb el fust acanalat, on es pot llegir: "Constitució de 1869".