Església parroquial de Santa Magdalena
(Esplugues de Llobregat - Baix Llobregat)

Esplugues de Llobregat - Església de Santa Magdalena

Esplugues de Llobregat - Església de Santa Magdalena (Foto: Albert Esteves, 2018)

Esplugues de Llobregat - Església de Santa Magdalena (Foto: Albert Esteves, 2008)

Esplugues de Llobregat - Església de Santa Magdalena (Foto: Albert Esteves, 2006)

Esplugues de Llobregat - Església de Santa Magdalena (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1915)

AutorJosep Simó Fontcuberta / Climent Maynés Gaspar (reconstrucció)
Situació Plaça de l'Església
Des del 1059 està documentada l'existència d'una església en aquest lloc. Se sap que el 1103 va ser consagrada com a parròquia, tot i dependre de Sant Pere de les Puelles, de Barcelona. Aquest temple, reformat i ampliat l'any 1503, va arribar fins al 1844, quan es va decidir que calia ampliar-lo i, a tal efecte, es va adquirir una casa adjacent, amb els seus horts. Les obres, que comprenien una nova façana, amb el seu campanar, el baptisteri i dues capelles laterals per banda, van durar fins a l'any 1864, supervisades per l'arquitecte Josep Simó Fontcuberta. Té una sola nau, amb capelles laterals entre els contraforts i un campanar de torre quadrada. L'any 1925 es va tornar a ampliar amb la construcció de la capella del Santíssim, en un solar cedit pel propietari de Can Pi.

L'església va ser cremada l'any 1936 i això va suposar la pèrdua del retaule neoclàssic de l'altar major, Acabada la Guerra s'inicià la reconstrucció, dirigida per l'arquitecte municipal Climent Maynés. Les actuals pintures murals van ser realitzades per Joan Torras Viver (1956).