Torre del castell de Palautordera (campanar)
(Santa Maria de Palautordera - Vallès Oriental)

Santa Maria de Palautordera - Torre-campanar

Santa Maria de Palautordera - Torre-campanar (Foto: Albert Esteves, 2024)

Situació Plaça de Santa Maria, 2
Hi ha escasses referències del castell de Palautordera. Documents de l'any 908 i 996 esmenten la villa Vitaminea que vocant Palacio, denominació que es torna a trobar en un document de 1945. Això fa pensar que, ja en aquella època hi havia un palau (probablement una casa forta) que, cap al segle XIII es devia convertir en castell medieval.

D'aquest castell es conserva una torre de planta circular, la qual va ser aprofitada al segle XVI, quan es va construir l'actual església, com a base del campanar. En una placeta que hi ha al darrera de l'església, va aparèixer la base d'una altra torre, també de planta circular, que corrobora la presència del castell en aquest lloc.