La Lleona
(Girona | Galligants / Sant Feliu - Gironès)

Girona - La Lleona (Museu d'Art de Girona) (Foto: Albert Esteves, 2024)

Girona - La Lleona

Girona - La Lleona (Foto: Albert Esteves, 2024)

Situació Plaça de Sant Feliu
Escultura romànica que ha acabat per esdevenir una de les icones turístiques de Girona. Durant molts anys va ser tradició fer un petó al cul de la lleona, seguint les diverses dites que hi feien referència: "no pot ser veí de Girona qui no faci un petó al cul de la lleona", "qui besa el cul de la lleona, torna a Girona" o bé "només podràs tornar a Girona si has fet un petó al cul de la lleona". Segons la tradició, la lleona era un signe heràldic i el fet de besar-li el cul era mostra de respecte i acatament de les lleis de la ciutat. La hipòtesi més estesa afirma que l'escultura servia per indicar que allà hi havia un hostal, dit l'Hostal de la Lleona.

L'escultura, que mostra una lleona enfilada al capdamunt d'una columna, feta amb pedra calcària local, està datada al segle XII. La peça original es conserva al Museu d'Art de Girona. L'any 1986 se'n va fer una còpia, que es va col·locar al carrer de Calderers, als peus de l'escala de l'església de Sant Feliu, on es creu que s'ubicava l'hostal.