Petjada i Mosques de sant Narcís
(Girona | Galligants / Sant Feliu - Gironès)

Girona - Mosques de sant Narcís

Girona - Mosques de sant Narcís (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorGerard Roca Ayats
Situació Carrer del Pou Rodó / Carrer de les Mosques
Conjunt de dues obres referides a la popular llegenda de sant Narcís. Una d'elles és la Petjada de sant Narcís feta en marbre de Carrara i pedra de Girona, l'any 2015. L'altra, de 2016, és un conjunt de mosques, de diferent mida, adherides al mur de la casa (ara hotel) on, segons la tradició, va residir el sant. Ambdues tenen com a autor a Gerard Roca Ayats.

Diu la tradició que sant Narcís va néixer a Girona, de pares nobles, al segle III, en època romana. Va ser nomenat bisbe, però va haver de fugir de les persecucions, amb el seu diaca Fèlix. El seu cos va ser trobat incorrupte al segle X, moment en el qual es va iniciar el culte al sant. Al voltant del sant van néixer dues llegendes. Una d'elles relata que, durant la fugida, el sant va saltar per una finestra i va deixar una empremta damunt la pedra, en sentit invers, cosa que va despistar als seus perseguidors. L'altra, més coneguda, és el miracle que s'esdevingué l'any 1285, durant l'atac a Girona de l'exèrcit francès del rei Felip l'Ardit. Quan els soldats van entrar a la ciutat van profanar la tomba del sant, però llavors, del seu cos va sortir un eixam de mosques que van atacar els soldats i en van matar dos mil.