Casa de la Vila
(Santa Maria de Palautordera - Vallès Oriental)

Santa Maria de Palautordera - Casa de la Vila (Foto: Albert Esteves, 2024)

Santa Maria de Palautordera - Casa de la Vila. Postal antiga

AutorJosep Domènec Mansana
Situació Plaça de la Vila
Edifici projectat l'any 1928 pel llavors arquitecte municipal, Josep Domènec Mansana (Barcelona, 1885 - 1973). Encarat a la plaça de la Vila, que li atorga una bona perspectiva, conjuga encertadament l'aire sumptuari que es correspon amb un edifici institucional, amb una evident evocació de l'arquitectura tradicional catalana, aspecte aquest molt conreat pels arquitectes noucentistes. Té una estructura simètrica, amb el cos central més avançat i una original teulada a tes aigües coronada amb un rellotge i unes campanes, afegits als anys seixanta. El cos central, emfasitzat per una ambla balustrada, té un acabat que simula un encoixinat de carreus. L'edifici ha estat objecte d'una profunda remodelació, l'any 2008, que només ha preservat la façana, tot i que alterada als cossos laterals en afegir-s'hi un pis més. L'actuació, tanmateix, ha tingut l'encert de fer-se amb tancaments de vidre permetent una lectura coherent de la façana original. Ha estat projectada per l'arquitecte Josep M. Vulart Riera.