Antigues escoles
(Santa Maria de Palautordera - Vallès Oriental)

Santa Maria de Palautordera - Antigues escoless. Postal antiga (Foto: Albert Esteves, 2024)

TipusEdifici escolar
AutorJosep Domènec Mansana
Situació Carrer Doctor Robert, 4
Antic edifici escolar, transformat en centre cívic als anys vuitanta. Va ser projectat per l'arquitecte municipal, Josep Domènec Mansana (Barcelona, 1885 - 1973), inaugurat l'any 1919. L'escola, que com era habitual tenia aules separades per a nens i nenes, va estar en funcionament fins l'any 1973. Entre els anys 1950 i 1960 va tenir com a mestre a Salvador Fàbregas i Sau, considerat un pedagog molt avançat al seu temps i que va deixar una profunda empremta al poble.

És un edifici a cavall entre el modernisme i el noucentisme. El perfil de les finestres, amb llindes de maó vist i les motllures ornamentals són encara herència modernista malgrat que l'estil ja havia quedat en desús a l'època. Té un cos adossat, més baix i més estret, amb portes a banda i banda.