Catedral de Barcelona: el Cor (Barcelona - Catedral - Plaça del Rei - Barcelonès)

Barcelona - Cor de la catedral

Barcelona - Catedral - Detall reracor (Foto: M.M. Berenguer, 2007)

Barcelona - Cor de la catedral (Foto: Joan Yeguas)

TipusElement singular
EstilGòtic
AutorJordi de Déu / Pere Ça Anglada / Macià Bonafé / Michael Lochner / Bartolomé Ordóñez / Joan de Borgonya / Pedro Vilar
Situació Catedral de Barcelona - Pla de la Seu
InterèsEspecial interès Interessant
Iniciat el 1390, constitueix un dels conjunts escultòrics més notables del gòtic internacional a Catalunya. Les escultures de les misericòrdies i dels medallons dels braços són obra de Pere Ça Anglada i van ser enllestides 1399. Cinquanta anys més tard es realitzà un segon cadirat, obra de Macià Bonafè, de disseny més senzill. Els dossers i pinacles van ser tallats a finals del segle XV per Michael Lochner.

El 1519, l'emperador Carles V va reunir a la catedral el capítol de l'orde del Toisó d'Or. A tal efecte van ser pintats dos anys abans els respatllers de les cadires amb els escuts dels cavallers de l'orde, obra de Joan de Borgonya. L'escultor Bartolomé Ordóñez s'encarregà d'esculpir les mampares de fusta de les entrades del cor i part del relleu de marbre del reracor, enllestit per Pedro Vilar el 1563-64. L’obra del rerecor en marbre l’acaba el francès Claudi Perret i Gaspar Bruel (1615-1621).

A la dreta de l'entrada al cor hi ha la trona, tallada en fusta per Pere Ça Anglada el 1403, i a l'esquerra la cadira episcopal, d'autor anònim, feta a l'entorn de 1380.