Catedral de Barcelona: Façana principal (Barcelona - Catedral - Plaça del Rei - Barcelonès)

Barcelona - Catedral, façana

Barcelona - Catedral, façana (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1917)

EstilHistoricisme
AutorJosep Oriol Mestres / August Font Carreras
Situació Pla de la Seu
InterèsEspecial interès Interessant
L'obra gòtica de la catedral va culminar sense que s'hagués construït la façana. Es va conservar, però, el projecte del mestre francès Carlí (identificat com Charles Gauter), del 1408, que va servir de base per al disseny que realitzà a finals del segle XIX l'arquitecte Josep Oriol Mestres i que es va construir entre 1887-90, mercès al mecenatge del financer Manuel Girona. És un disseny basat en models del gòtic nord-europeu, que tendeixen a ressaltar la verticalitat, lluny de la tradició gòtica catalana.

De l'obra escultòrica de la façana en destaca un apostolat de pedra d'Agapit Vallmitjana, a més d'altres escultures de Francesc Pagès, Eduard Batiste-Alentorn, Joan Roig, Agustí Querol, Pere Carbonell i Rafael Atché.

El 1896-98 es van afegir les dues torretes laterals i el 1906, encara sota el patrocini de la família Girona, es va construir el cimbori, coronat amb una alta agulla, acabat el 1913. Aquesta segona fase de l'obra va ser dirigida per August Font.