Cripta de Santa Eulàlia
(Barcelona | Catedral de Barcelona - Barcelonès)

Barcelona - Cripta de la catedral, detall del mur lateral

Barcelona - Cripta de la catedral, detall del mur lateral (Foto: Albert Esteves, 2020)

AutorJaume Fabre / Lupo di Francesco
Situació Catedral de Barcelona - Pla de la Seu
InterèsEspecial interès Interessant
La construcció de la cripta, dedicada a Santa Eulàlia, verge i màrtir, nascuda a Barcelona al segle IV, s'atribueix al primer arquitecte de la catedral, Jaume Fabre, a començament del segle XIV. Està situada sota l'altar major, coberta amb una volta quasi plana, de dotze trams.

El sarcòfag de la santa és una obra excepcional tallada en alabastre, executada pel mestre pisà Lupo di Francesco, l'any 1327. Se suporta damunt vuit columnes de formes diverses i capitells corintis daurats. Les escenes representades als relleus fan referència al martiri i glorificació de la santa. Coronen el sarcòfag quatre àngels i, al centre, una imatge de la Mare de Déu. Encaixat a la paret del fons de la cripta hi ha el sepulcre primitiu, del segle IX. El conjunt va ser restaurat l'any 1970.