Catedral de Barcelona: Capella del Santíssim (Barcelona - Catedral - Plaça del Rei - Barcelonès)

Barcelona - Sala capitular de la catedral

PeríodeSegle XVI-XVII
EstilGòtic
AutorArnau Bargués / Pere Ça Anglada
Situació Catedral de Barcelona - Pla de la Seu
Obra iniciada el 1405 per Arnau Bargués. Va ser la Sala Capitular fins el 1676 quan, un cop canonitzat sant Oleguer, es va destinar mausoleu del que fou bisbe de Barcelona al segle XII. La base és de planta quadrada, però esdevé octogonal a mitja alçada, per mitjà de trompes, que permet la cobertura amb volta octogonal estrellada. Cal destacar les claus de volta, del 1454, atribuïdes a Joan Claperós.

A l'altar hi ha el magnífic sepulcre de sant Oleguer, amb la figura jacent del bisbe, esculpida per Pere Ça Anglada el 1406. L'urna funerària, d'estil barroc, és obra de Francesc Grau i Domènec Rovira, de la fi del segle XVII. Té una gran tradició el Crist de Lepant, que segons la llegenda va presidir la galera capitana de Joan d'Àustria a la famosa batalla contra els turcs.