Palau del Bisbe: Façana de la Plaça Nova
(Barcelona | Barri de la Catedral - Barcelonès)

Barcelona - Palau del Bisbe. Façana de la Plaça Nova

Barcelona - Palau del Bisbe. Façana de la Plaça Nova (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Palau del Bisbe. Façana de la Plaça Nova (Foto: Bernat Hervàs, 2013)

Barcelona - Palau del Bisbe. Façana de la Plaça Nova, pintura del Vigatà

Barcelona - Palau del Bisbe. Façana de la Plaça Nova, pintura del Vigatà (Foto: Albert Esteves, 2007)

Barcelona - Palau del Bisbe. Façana de la Plaça Nova, escut del bisbe Valladares

Barcelona - Palau del Bisbe. Façana de la Plaça Nova, escut del bisbe Valladares (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Palau del Bisbe. Façana de la Plaça Nova, pintura del Vigatà (Foto: Albert Esteves, 2020)

AutorJosep Mas Dordal / Pau Mas Dordal
Situació Plaça Nova
El palau episcopal es va ampliar, entre 1782 i 1784, amb un nou edifici amb façana a l'actual plaça Nova. Va ser encarregat pel bisbe Gabino Valladares i va ser encarregat als germans Josep i Pau Mas Dordal. La façana, plenament neoclàssica, està capçada amb un frontó triangular, sota el qual hi ha l'escut del bisbe Valladares. Els plafons situats entre les obertures estaven decorats amb pintures de Francesc Pla, dit el Vigatà, de les quals només se n'ha pogut restaurar una. Del mateix artista són les pintures del Saló del Tron, amb escenes de l'Antic Testament. Les tribunes recorden al "cotxet parat", en referència als antics carruatges coberts (tipus berlina), segons Lluís Permanyer.