Saló del Tinell (Barcelona - Catedral - Plaça del Rei - Barcelonès)

Barcelona - Saló del Tinell: interior

Barcelona - Saló del Tinell - Façana del pati del Museu Marés (Foto: Albert Esteves, 2007)

EstilGòtic
AutorGuillem Carbonell
Situació Plaça del Rei
InterèsEspecial interès Interessant
Constitueix la sala de cerimònies de l'antic Palau Reial Major, residència dels comtes i després dels reis de la corona catalano-aragonesa. Va ser construït entre 1359 i 1370 per encàrrec del rei Pere el Cerimoniós al mestre d'obres Guillem Carbonell. Té planta rectangular coberta amb un embigat, sostingut per sis grans arcs diafragmàtics de mig punt, que es recolzen sobre pilars prismàtics amb capitells esculpits. Transversalment als arcs hi ha unes estretes voltes de canó al costat dels murs laterals.
La façana exterior que dóna a la plaça del Rei és d'època anterior. Entre els contraforts, que contraresten l'empenta dels arcs interiors, es poden veure finestres de diferents èpoques: les triforades, del segle XIII, o les rosasses, del XIV. La façana posterior, que dóna al pati del Museu Marés, és d'origen romànic, molt transformada.
Durant el segle XVIII, les monges del Convent de Santa Clara van convertir aquest saló en església. Va ser restaurat als anys trenta del segle XX.