Edificis del Museu Marés (Barcelona - Catedral - Plaça del Rei - Barcelonès)

Barcelona - Museu Marés, façana catedral

Barcelona - Museu Marés, pati

Barcelona - Museu Marés, pati (Foto: Graciel·la Vidal, 2015)

AutorAntoni Carbonell (reforma del segle XVI)
Situació Carrer Comtes, 6
InterèsEspecial interès Interessant
El Museu Marés ocupa, des del 1946, un conjunt d'edificis contigus al Saló del Tinell que, en bona part, havien format part de l'antic Palau Reial Major. Les successives transformacions que han anat patint al llarg dels segles i les restauracions historicistes han desvirtuat la seva estructura i el seu aspecte original. Dels segles XIII-XIV es conserva només la part que dóna al carrer dels Comtes, amb dos nivells d'arcs diafragmàtics de mig punt, el més baix dels quals fa de galeria oberta del pati, l'antic verger del Palau.

El rei Martí l'Humà, als inicis del segle XV, va fer alçar un pòrtic amb tres arcs de mig punt, adossat al Tinell i perpendicular a la nau esmentada. El 1487 va ser ocupat per la Inquisició i el 1542 va ser seu de la Reial Audiència, i a tal efecte va ser remodelat per Antoni Carbonell, que va substituir les obertures medievals per altres de tipus renaixentista. Durant el segle XVIII va formar part del convent de Santa Clara. La posterior restauració va tendir a desplaçar els elements gòtico-renaixentistes tot reconstruint, a partir de les restes conservades, els grans arcs i les finestres coronelles medievals. S'incorporà també la porta renaixentista, antiga porta de la Reial Audiència.