Estàtua de Ramon Berenguer el Gran
(Barcelona | Via Laietana - Barcelonès)

Barcelona - Estàtua de Ramon Berenguer el Gran (Foto: Albert Esteves, 2006)

Barcelona - Estàtua de Ramon Berenguer el Gran (Foto: Albert Esteves, 2016)

AutorJosep Llimona / Frederic Marès
Situació Plaça Ramon Berenguer el Gran
Durant la seva etapa de formació a Itàlia (1880-85), Josep Llimona va realitzar diversos esbossos, entre els quals hi havia l'estàtua eqüestre de Ramon Berenguer III, el Gran. El 1888, l'Ajuntament li va encarregar que transformés l'esbós en una obra en guix, de mida natural, la qual, després de resultar premiada a l'Exposició Universal, va ser conservada a la galeria d'estàtues del Palau de Belles Arts.

Molts anys després, quan es va urbanitzar la plaça de Ramon Berenguer el Gran, entre la Via Laietana i la capella de Santa Àgata, es va decidir situar-hi la rèplica en bronze de l'estàtua de Llimona. Com que l'escultor havia mort el 1934, s'encarregà l'obra a Frederic Marès. Va ser inaugurada el 1950. Amb una particularitat que va acabar resultant polèmica: la cua del cavall, que s'havia perdut a l'obra de guix, va ser redissenyada pel mateix Marès. El resultat no va ser del gust de tothom.