Palau de la Generalitat (Barcelona - Plaça de Sant Jaume - Barcelonès)

Barcelona - Palau de la Generalitat

Barcelona - Generalitat (Foto: Albert Esteves, 2014)

EstilGòtic
Situació Plaça de Sant Jaume, 4
BCINBé cultural d'interès nacional
La Diputació del General o Generalitat de Catalunya, òrgan de govern del país entre els segles XIV al XVII, va adquirir el 1403 unes cases del call barceloní per edificar-hi la seva seu. Aquesta es va anar construint a partir de 1416 sota la direcció del millor mestre de l'època, Marc Safont, autor de les galeries gòtiques i de la Capella de Sant Jordi (1432-39). Gairebé un segle després el Palau es va ampliar amb el Pati dels Tarongers i les sales annexes i al començament del segle XVII es realitzà la façana de la plaça Sant Jaume i les façanes barroques de l'ala nord.

Un cop abolida la Generalitat per Felip V (1716) l'edifici va ser ocupat per la Reial Audiència fins que, al 1908, s'hi instal·là la Diputació de Barcelona, la qual s'hi va mantenir,amb el parèntesi republicà de 1931-39, fins la recuperació de la Generalitat el 1977.