Capella de Sant Jordi
(Barcelona | Palau de la Generalitat - Barcelonès)

Barcelona - Palau de la Generalitat. Capella de Sant Jordi

Barcelona - Palau de la Generalitat. Capella de Sant Jordi (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Palau de la Generalitat. Capella de Sant Jordi i Arxiu de Comptes

Barcelona - Palau de la Generalitat. Capella de Sant Jordi i Arxiu de Comptes (Foto: José Aguado, 2017)

Barcelona - Palau de la Generalitat. Capella de Sant Jordi (Foto: José Aguado, 2017)

Barcelona - Generalitat - Capella de Sant Jordi

Barcelona - Generalitat - Capella de Sant Jordi (Foto: Albert Esteves, 2007)

AutorMarc Safont
Situació Plaça de Sant Jaume
Pocs anys després de la construcció del pati i les galeries gòtiques, l'any 1432, Marc Safont va emprendre l'obra de la capella de Sant Jordi, enllestida l'any 1434, tot i que el seu emplaçament original era a la planta baixa i no es va traslladar, pedra a pedra, a la seva ubicació actual fins cent deu anys després. El trasllat, lo mudar de la capella, es va encarregar a Antoni Carbonell, l'any 1545 i va durar dos anys i mig.

És un petit espai quadrat cobert amb una complexa volta de creueria on destaquen les claus de volta, especialment la central, amb una imatge policroma de Sant Jordi. Les altres presenten l'escut de la Generalitat i les quatre barres de Catalunya. Les reduïdes dimensions del recinte, amb espai només per l'altar i el retaule, va fer necessària una façana oberta, amb grans finestrals, que permetés seguir els oficis des de fora.

La portada, que s'obre a la galeria gòtica, és una de les obres cabdals del gòtic flamíger català. La seva filigranada traceria contrasta amb l'austeritat habitual d'aquest estil a Catalunya. Concebuda com una mena de tapís de pedra que cobreix tota la façana, està articulada de forma simètrica, amb la porta al centre, flanquejada per dos grans finestrals, tots tres d'arc ogival amb una sofisticada traceria calada. El tram cec superior presenta un seguit de motllures quadri lobulades, que omplen els espais entre les cresteries de les obertures i els pinacles, mitjançant una falsa cornisa calada i decorada amb animals com si fossin gàrgoles. I encara més amunt, més relleus i un altre fris, aquest decorat amb figures d'àngels músics.

Dins la capella es conserven algunes peces d'extraordinari valor, com la petita escultura articulada de plata que representa Sant Jordi (obra anònima del 1420-30, l'original de la qual és actualment al MNAC) o el frontal d'altar brodat en or i argent, al·lusiu a la llegenda del mateix sant, obra d'Antoni Sadurní (c.1450). A l'antependi de l'altar actual hi ha una reproducció en plata d'aquest frontal, obra de Ramon Sunyer, del 1956. També es poden contemplar uns tapissos flamencs del segle XVI.

La capella va ser ampliada entre 1738-68, amb un cos rectangular cobert amb cúpula.