Saló Daurat (Sala del Govern)
(Barcelona | Palau de la Generalitat - Barcelonès)

Barcelona - Palau de la Generalitat. Saló Daurat. Àngels (1527)

Barcelona - Palau de la Generalitat. Saló Daurat. Àngels (1527) (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Palau de la Generalitat. Saló Daurat abans de la reforma

Barcelona - Palau de la Generalitat. Porta de la Cambra Daurada des de la galeria gòtica

Barcelona - Palau de la Generalitat. Porta de la Cambra Daurada des de la galeria gòtica (Foto: Albert Esteves, 2020)

AutorMateu Capdevila / Ramon Puig (enteixinat)
Situació Interior del Palau de la Generalitat. Pati dels Tarongers
A la banda esquerra del Pati dels Tarongers hi ha l'antic Saló del Consistori Major o Saló Daurat, denominat des de 2007 Sala Tarradellas i actualment Sala del Govern pel fet que en aquesta sala es reuneix habitualment el Govern de la Generalitat. Va ser construïda a partir de l'any 1526 per Mateu Capdevila i, en el seu moment, era la més gran i luxosa del Palau. La decoració va ser realitzada per Joan de Tours. Cal destacar-hi l'excel·lent enteixinat daurat del sostre, obra de Francesc Soldevila, del qual prové el nom de Saló Daurat. L'any 1527, Jean de Tours hi va tallar uns àngels daurats que sostenen la Creu de Sant Jordi.

La sala havia estat decorada amb uns remarcables tapissos flamencs del segle XVI, obra de François Geubels, que representaven el Triomf de la Fama sobre la Mort i del Temps sobre la Fama (vegeu foto antiga). Una reforma contemporània va retirar els tapissos i va situar en aquesta sala el mural d'Antoni Tàpies que anteriorment presidia la denominada Sala Tàpies.

La porta que dona accés a la cambra des de la galeria gòtica, ricament ornamentada amb l'escut de la Generalitat, diverses figures d'àngels i poms de flors, ha estat atribuïda al mateix Jean de Tours, que va treballar al Palau entre 1522 i 1527.