Estàtua eqüestre de Sant Jordi
(Barcelona | Palau de la Generalitat - Barcelonès)

Barcelona - Palau de la Generalitat. Façana principal. Estàtua de Sant Jordi

Barcelona - Palau de la Generalitat. Façana principal. Estàtua de Sant Jordi (Foto: Albert Esteves, 2007)

Barcelona - Palau de la Generalitat. Façana principal. Estàtua de Sant Jordi (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Palau de la Generalitat. Façana principal. Estàtua de Sant Jordi (Foto: Graciel·la Vidal, 2013)

EstilRomanticisme
AutorAndreu Aleu Teixidor
Situació Plaça de Sant Jaume
Quan es va urbanitzar la plaça de Sant Jaume (1820-23), on hi havia hagut el cementiri i l'església del mateix nom, es va decidir reformar la façana del Palau de la Generalitat, tot afegint-hi una balconada i una fornícula que havia d'allotjar una imatge de sant Jordi. El 1856 la Diputació de Barcelona va convocar un concurs a tal efecte i va ser escollit el projecte de l'escultor Andreu Aleu (Tarragona, 1832 - 1900). L'obra es va executar entre 1864 i 1872 i està feta amb marbre de Carrara.

L'artista representa el sant a cavall en el moment de matar el drac. La composició, molt dinàmica i realista, s'inspira en models romàntics i s'allunya de la sobrietat formal típica de l'autor. És considerada l'obra principal d'Aleu i una de les més representatives de la Renaixença catalana.

Andreu Aleu va ser deixeble de Campeny i alumne de la Real Academia de San Fernando de Madrid, l’any 1856 va guanyar una polèmica plaça com a professor d’escultura a la Llotja, substituint al seu mestre. Ha sobreviscut molt poc del seu treball, però la seva obra mestra, aquest sant Jordi del Palau de la Generalitat, ha estat qualificada per Francesc Fontbona com una de les escultures cabdals del XIX hispànic. El mateix autor la vincula al natzarenisme i la defineix com una obra moderadament romàntica, harmònica, suau, rafaelesca. Judit Subirachs en destaca el dinamisme, el realisme anatòmic i el seu esperit romàntic i patriòtic.