Can Calderó (Alella - Maresme)

Alella - Can Calderó

TipusMasia
PeríodeSegle XVI-XVII
EstilRenaixement
Situació Sant Josep de Calassanç, 5
Segons escriu J. Camps i Arboix, can Calderó va pertànyer a la família Dauder, almenys des de 1292 i fins el 1559, any en què va ser venuda a mossèn Oller. Després va passar a la família Rius, de Barcelona i, per matrimoni, a Miquel Calderó Maxdoxelles (1655), regent de la Reial Audiència de Catalunya i jurista notable i primer propietari d’una nissaga que s’ha perpetuat fins el segle XX.

La casa està estructurada amb tres cossos perpendiculars a la façana i coberta amb teulada a quatre aigües. El portal és adovellat, les finestres conserven l’emmarcament de pedra i es manté molt bé la galeria de solana, amb dotze arquets de mig punt. Té adossada una torre de defensa de planta quadrada, emmerletada i sobre-elevada amb una torre d’obra al segle XIX. Segons Bonet Garí conserva algun element de la fi del segle XIII. Posteriorment ha anat patint modificacions diverses, especialment al segle XVII o més tardanes, com l’afegit dels balcons, al segle XVIII.