Can Magarola
(Alella - Maresme)

Alella - Can Magarola

Alella - Can Magarola (Foto: Albert Esteves, 2007)

Alella - Can Magarola (Foto: Josep de Cabanyes -Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya-, 1931)

Situació Avinguda Sant Mateu, 2
Està documentada des del 1359, quan era coneguda com Can Oller. Aquell any, mossèn Oller la va vendre a Ramon de Carner. El fill d’aquest la va tornar a vendre el 1377 a Arnal Saiol, cognom que es va mantenir fins el 1625, quan la finca va ser permutada per una propietat que Pere de Magarola tenia a Montornés. Pere de Magrola, bisbe d’Elna, de Vic i de Lleida, la va deixar en herència al se nebot Pere i, des d’aleshores, la casa duu el nom d’aquesta nissaga. A mitjan segle XVIII va passar, per matrimoni, al marquès de Bàrcena, els descendents del qual en mantingueren la propietat fins a la fi del segle XIX.

Es una casal de planta pis i golfes, cobert a doble vessant, amb una torre adossada a la façana que té una capella al primer pis. El celler és al soterrani. A la façana poden llegir-se les inscripcions “Fet 1656” i “Refet 1772”.