Casa de la Ciutat (Barcelona - Plaça de Sant Jaume - Barcelonès)

Barcelona - Casa de la Ciutat

Barcelona - Casa de la Ciutat (Foto: Albert Esteves, 2007)

Situació Plaça de Sant Jaume, 1
BCINBé cultural d'interès nacional
La institució municipal barcelonina té el seu origen a l'any 1249. Inicialment no disposava d'un edifici propi i les reunions del Consell de Cent es celebraven al convent de Santa Caterina i després al de Sant Francesc. No va ser fins al 1369 que es va adquirir la casa de Simó Oller al carrer de Regomir per convertir-la en Casa de la Ciutat. l'edifici va ser transformat i ampliat amb noves dependències, la primera de les quals fou el Saló de Cent, i una façana gòtica, obres realitzades entre 1370 i 1402. A partir del segle XVI es construí el pati interior, amb galeria alta i escala monumental. Molt després, un cop urbanitzada la plaça de Sant Jaume i enderrocat el convent homònim que l'ocupava (1823), es va decidir dotar l'edifici d'un nou cos amb façana encarada al Palau de la Generalitat, obra que es va dur a terme entre 1831-47. Cap a la fi del segle XIX es va realitzar una nova transformació que va permetre completar el perímetre del palau.