Edifici Novíssim
(Barcelona | Casa de la Ciutat - Barcelonès)

Barcelona - Ajuntament. Edifici Novíssim, façana posterior

Barcelona - Ajuntament. Edifici Novíssim, façana posterior (Foto: Albert Esteves, 2019)

AutorLorenzo García-Barbón, Enric Giralt i Ortet
Situació Plaça de Sant Miquel
L'any 1958 l'Ajuntament de Barcelona va decidir ampliar les dependències municipals amb un nou edifici administratiu, conegut després com el Novíssim -per diferenciar-lo de l'edifici nou construït l'any 1929-. El concurs convocat va ser adjudicat als arquitectes municipals Lorenzo García-Barbón (autor de l'edifici del Corte Inglés de plaça Catalunya) i Enric Giralt. La construcció es va iniciar l'any 1961 i no es va enllestir fins al 1969. Les façanes són del tipus mur-cortina d'alumini, amb relleus de Josep M. Subirachs, a base de variacions sobre l'escut de Barcelona. El cos transversal més baix està decorat amb un fris de formigó de 45 metres, del mateix artista.

Afectat per diversos problemes estructurals, i sempre polèmic per la seva manca de sintonia amb l'entorn, l'any 2000 es va reformar i es van enderrocar les quatre plantes superiors.