Església parroquial de Sant Feliu
(Alella - Maresme)

Alella - Església (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1912)

Alella - Església

Alella - Església (Foto: Alella - Església, inicis segle XX)

Alella - Església

La parròquia de Sant Feliu surt esmentada per primer cop en un document de l'any 993. Hi hagué un edifici romànic, del qual només n'ha restat la base del campanar, que cap al segle XIV va resultar massa petit per a les necessitats de la feligresia. Així, l'any 1454, el Comú va adquirir unes cases que hi havia a tocar de la capella i es va iniciar la construcció d'un nou temple. A aquesta obra pertany el tram de l'absis poligonal i les capelles de sant Antoni Abat i del Sant Crist. El 1611 l'església es va reformar de nou, es va allargar la nau i es va construir l'actual façana barroca. Aquesta s'obre amb un portal rectangular flanquejat per dues columnes amb la base esculpida, que sostenen un entaulament on hi ha la fornícula amb la imatge del sant. L'obra va ser dirigida per Antic Ponç. La sagristia i la capella del Santíssim són obra del 1886.