Cal Marquès d'Alella
(Alella - Maresme)

Alella - Cal Marquès d'Alella

Alella - Cal Marquès d'Alella (Foto: Albert Esteves, 2007)

Alella - Cal Marquès d'Alella (Foto: Pere Castaño, 2017)

Situació Riera Principal, 1
Situat a l'entrada del poble i envoltat d'un gran jardí, és un edifici senyorial de planta poligonal amb un cos octogonal més elevat que esdevé l'element dominant de la construcció. Els elements decoratius (columnes i pilastres amb capitell corinti, balustrades, etc.) estan extrets del repertori clàssic.

La finca va ser adquirida per Antoni Fontanils l'any 1833 i va ser heretada pel seu fill, l'industrial i polític Camil Fabra i Fontanills (1833-1902), al qual li va ser concedit el marquesat d'Alella, l'any 1889. El fill dpaquest, Ferran Fabra i Puig, va ser alcalde de Barcelona (1922) i un dels prohoms benefactors de la vila d'Alella.

L'aspecte actual de la casa és fruit de la reforma efectuada per Camil Fabra cap a l'any 1870.