Palau Moxó
(Barcelona | Sant Just - Barcelonès)

Barcelona - Palau Moxó, abans de la reforma.

Barcelona - Pati del Palau Moxó, abans de la reforma.

AutorFrancesc Mestres
Situació Plaça de Sant Just, 4
Casal senyorial construït l'any 1770 sota la direcció del mestre d'obres de la catedral de Barcelona, Francesc Mestres, al solar que havia ocupat el palau dels Caçador. Va ser encarregat pel noble Francesc de Graell, que va morir l'any 1775 sense descendència. Va passar llavors a sa germana, Josepa de Graell i Puig-gener, que estava casada amb Francesc Bonaventura de Moxó, baró de Montcortès. Els Moxó esdevindrien, ja al segle XX, marquesos de Sant Mori.

És un dels pocs palaus plenament barrocs que es conserven a Barcelona. La seva característica façana està decorada amb esgrafiats a base de gerros, infants, garlandes i grotescs. Té un ampli portal d'arc rebaixat que dóna accés a un pati interior on hi ha l'escala que condueix al pis principal, amb voltes rampants d'aresta i columnes toscanes. Les seves magnífiques estances conservaven fins fa poc el mobiliari i la decoració originals.

L'any 2017, els marquesos de Sant Mori es van vendre el palau per ser transformat en habitatges de luxe. El mobiliari va ser subhastat.