Església dels Sants Justi i Pastor
(Barcelona | Sant Just - Barcelonès)

Barcelona - Església dels Sants Just i Pastor, façana lateral (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Església dels Sants Just i Pastor, campanar

Barcelona - Església dels Sants Just i Pastor, campanar (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Església dels Sants Just i Pastor, imatges dels dos sants, adossats al campanar

Barcelona - Església dels Sants Just i Pastor, imatges dels dos sants, adossats al campanar (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Església dels Sants Just i Pastor, portada

Barcelona - Església dels Sants Just i Pastor, portada (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Església dels Sants Just i Pastor, finestral de la façana

Barcelona - Església dels Sants Just i Pastor, finestral de la façana (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Església dels Sants Just i Pastor, interior de la nau

Barcelona - Església dels Sants Just i Pastor, interior de la nau (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Església dels Sants Just i Pastor, clau de volta

Barcelona - Església dels Sants Just i Pastor, presbiteri, construït entre 1816 i 1832

Barcelona - Església dels Sants Just i Pastor, presbiteri, construït entre 1816 i 1832 (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Església dels Sants Just i Pastor, porta de la sagristia

Barcelona - Església dels Sants Just i Pastor, porta de la sagristia (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Església dels Sants Just i Pastor, capella del Santíssim, obra de 1705

Barcelona - Església dels Sants Just i Pastor, capella del Santíssim, obra de 1705 (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Església dels Sants Just i Pastor, gravat antic

Barcelona - Església dels Sants Just i Pastor, disposició de l'antiga basílica visigòtica

AutorBernat Roca / Pere Blai / Antoni Constantí / August Font Carreras (reforma)
Situació Plaça de Sant Just, 6
InterèsEspecial interès Interessant
L'origen d'aquesta església és força antic. Excavacions recents van posar al descobert vestigis d'un recinte religiós cristià del segle IV que hauria tingut continuïtat en una basílica visigòtica del segle VI. D'aquest temple es conserven dos capitells, utilitzats després com a piques beneiteres, i una columna romana aprofitada en la seva construcció.

L'església actual va ser iniciada l'any 1342, mentre la vella església romànica encara mantenia el seu culte. L'obra es va iniciar per la part del frontis i la part del presbiteri es devia enllestir pels volts de 1370. Al final d'aquell segle es pot dir que l'església estava enllestida gairebé del tot, malgrat que de l'absis inicialment previst, que havia de comptar amb cinc absidioles, només se'n va fer una. A finals del segle XV es va decidir construir un absis més senzill, de tres cares, que ja estava acabat l'any 1522. Uns anys després, a mitjan segle XVI, es va iniciar l'actual campanar, l'única de les dues torres originalment previstes. L'any 1584, Joan Blai va construir la sagristia, el portal de la qual va ser fet per Jeroni Gallart, l'any 1643.

Durant el segle XVIII es van anar afegint estances a la part frontal i un porxo davant la porta d'entrada, que alteraven i deslluïen l'obra original. Entre 1879 i 1881 es van enderrocar aquests afegitons i es va construir una nova façana neogòtica, obra dirigida per l'arquitecte August Font Carreras. Al mur original del frontis s'hi va obrir un gran finestral apuntat (com a Santes Creus), en lloc de la típica rosassa, i es va alçar la part inferior del segon campanar, que va quedar a mitges. Finalment, es va construir el portal neogòtic, presidit per una imatge de la Verge de Montserrat entre dos sants agenollats. Es pot dir que l'aportació de Font, que ha atorgat a l'església la seva fesomia actual, va ser força respectuosa amb l'esperit del gòtic català del tres-cents i la seva aportació s'adapta de forma natural a l'obra original, la qual no perd en absolut el seu sentit unitari.

En conjunt, l'església dels Sants Just i Pastor, malgrat les reformes modernes, és un edifici ben representatiu del gòtic català, ornamentalment auster i amb un interior diàfan, gens compartimentat, amb les capelles ocupant l'espai entre els contraforts.